Het Oude Land van Texel.
Het ontstaan van Oudeland. Texel werd in 1170 een eiland toen het van het vasteland werd gescheiden. Het oudste gedeelte van het huidige Texel omvat ongeveer de streek tussen Den Hoorn, Den Burg, Hoge Berg, De Waal en Oosterend. Dit gebied wordt nu nog steeds het 'Oude land van Texel' genoemd. Ons restaurant is vernoemd naar het hart van Texel, de plek van waaruit het eiland is ontstaan.
Het landschap van Texel is anders dan dat van de andere Waddeneilanden. Die bestaan voornamelijk uit zand- en duingebied. Op Texel bleef in de ijstijd een dikke keileemlaag achter, waardoor de bodem veel vruchtbaarder is en het landschap zich anders kon ontwikkelen. Deze vruchtbare grond vormt precies de basis voor de gerechten die in onze wijnbar geserveerd worden. Want alleen op vruchtbare grond kunnen mooie dingen groeien.
Ons interieur heeft een ecologische en duurzame uitstraling. We maken zo veel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen, waar aardetinten de boventoon voeren. In onze open keuken kunt u live meekijken hoe de chefs de producten rechtstreeks van het land verwerken tot uw gerecht. In het restaurant vindt u naast wijnklimaatkasten ook een Dry Ager, hier rijpt onder andere het vlees van lokale Aberdeen Angus koeien die vrij rondlopen in de Texelse natuur en alleen geslacht worden als het dier er aan toe is. Wij serveren dit duurzame vlees op onze charcuterie plank of als gang in het menu.
Naast dat wij de Nederlandse eetcultuur op de kaart zetten en aangesloten zijn bij de Dutch Cuisine beweging, zijn wij ook gewaardeerd in 2022 door Gault Millau met een koksmuts. “Bij Oudeland in de Koog op Texel kookt Chef Daan Kappert mooie gerechten met producten uit de eigen moestuin en andere lokale ingrediënten. Hij baseert zich op 80/20 'Dutch Cuisine' waarbij duurzaam en ambachtelijk centraal staan. Elk gerechtje bewijst dat hij een creatieve en duurzame vakman is. Wij genieten van een amuse van ei met kaantjes en oesterblad op crème van bloemkool en crème fraîche met bieslook. Veel indruk maakt op huid gebakken skrei met uitstekende huisgemaakte milde zuurkool met mee gefermenteerde kaffir bladeren. Daarbij schuimige bisque van langoustine en garnalen. Bereiding van dry-aged Texelse black angus diamanthaas met verse jonge groentes, koningsboleet, pastinaakpuree en lichte jus met steranijs en laurier moet daarvoor niet onderdoen Wij nemen onze pet af voor Oudeland als nieuwe vermelding in onze gids die meteen goed is voor een koksmuts.”
Wees welkom in ons restaurant en ga terug naar de basis, terug naar eenvoud, terug naar daar waar Texel ontstaan is, terug naar het hart, welkom op het Oudeland van Texel!